Vandfald

 

 Start/Home | Op/Return | Norsk | English | Photos | Search | Site map | Latest updates | Links | Guestbook | Contact


   
Start/Home
Op/Return
Søer


Links
Hotel Alexandra
Hotel Loenfjord
Wadahl Hotel
Mitchi Norway
Den lille Lommebog

Thorning ByPortal
Maps
Møre & Romsdal
Sogn & Fjordane
Hordaland
Rogaland


Breer
Fjorde
Naturfænomener

VÆRD AT VIDE OM FOSSER (vandfald)
Hele ni af verdens 20 højeste fosser ligger i Norge og flere af dem styrter ned ad fjeldsiderne i Fjord Norge. Fosserne er ikke bare smukke se på, de er også vigtige energikilder, for i Norge kommer næsten al elektriciteten fra vandkraft. Lidt mærkeligt, når man tænker på, at resten af Europa får lys og varme fra norskproduceret olie og gas. De allerfleste fosser i Norge har frit løb, og mange er blevet fredet for at sikre dem fremover.

Det finnes så mange imponerende og vakre vandfald i Norge, men her nævnes kun nogle av de største og mest kende av dem. Ved mange af fosserne kan man gå så tæt på, at man kan mærke vandsprøjtet i ansigtet. Nogen af fosserne kan man til og med gå under eller bagom, f.eks. ved Stenndalsfossen i Hardanger og Storseterfossen i Genranger. Tåler kameraet vand, så er det den store chance for årets feriebillede! Vær imidlertid forsigtig, der kan være glat og fosserne har mægtige kræfter.

Brudesløret (GENRANGER)
Fossefaldet i Genrangerfjorden. Vandmængden afhænger af nedbør og snesmeltning. Kan opleves fra færge og fjordsightseeing.

De syv søstre
Foto: Terje Rakke. De syv søstre.
De syv søstre står på række og rad. Fremdeles jomfru og ugifte. Vakre og urørlige. Frieren deres, et andet stort vandfald på andre siden av fjorden,
venter fremdels på svar fra søstrene. Han er ulykkelig og drikker af flasken. Det er derfor at Frieren har form som en flaske. Begge vandfald finnes ca. midtvejs inde i Geirangerfjorden.

Feigumsfossen - Luster
Den 218 meter høje Feigumsfossen ligger i et idyllisk krok på sydsiden i Lusterfjorden. Du kan ta den korte gåturen opp til fossen, eller beundre den på avstand fra den Nasjonale turist ruten på nordsiden av fjorden.

 

Kjosfossen
Kjosfossen
Kjosfossen holdeplads ligger 3,95 km fra Myrdal og 339,75 km fra Oslo S. Højden over havet er 670 meter. Holdepladsen ble anlagt i 1951 for at tog passasjerer skulle kunne gå ut av toget for å beundre den flotte Kjosfossen. Den mægtige Kjosfossen kaster sig ned fjeldsiden. Et populært og yndet fotostop. Her ligger Kjosfossen Kraftstation som leverer strøm til driften av Flåmsbanen.

Kleivafossen - Brisdalen
Kleivafossen
På vej op til Briksdals bræen, går en over denne bro. Den er en del av en svinget vej op over dalen.
 

 

Kvinnafossen - Hella
Fossen faller 120 meter ned og ligger rett ved siden av hovedveien mellom Leikanger og Hella. På våren under snesmeltingen, kan vannspruten nå over på den andre siden av veien.

 

Langfoss -Atkrafjorden
LangfossenDet 5. højeste fossefald i Norge. Total faldhøjde 612 m. Fossen ligger inderst inde i Atkrafjorden. Her findes en godt tilrettelagt sti helt op til toppen, der en har en fantastisk udsigt. Rasteplads og toilet.

 

Låtefossen
Er en berømt tvillingefos ved Hovedvej 13. Låtefossen er "kongen" blandt fosserne og er en international kendt attraktion. På sydsiden af fossen kan man følge stien, der går op til hotellet som lå her tidligere. I dag ser man bare resterne efter hotellet på grunden. Låtefossen er hovedattraktionen i Oddadalen "Fossernes Dal". Et fosselandskab, skabt af bræen; et "judulhogg" imellem Hardangervidda og Folgefonna. I denne særprægede dal ligger fosserne som perler på en snor indenfor en afstand af 10 km; Tjørnadalsfoss, Strandfoss, Vidfoss, Espelandsfoss og Låtefoss som alle er fredet.

Mardalsfossen (NESSET)
Udbygningen af Mardalsfossen førte til Norges første civile ulydighedssag, Folk lænkede sig til fjeldet for at forhindre tørlægning af fossen (655 m.) med Nordeuropas højeste frie fald på 297 m. Resultatet blev desværre alligevel en udbygning, men fra 20. juni – 20. august hvert år, slippes vandet frit til glæde for turister fra hele verden.  Der går en sti op til fossen. 1,8 km lang, med en stigning fra 30-250 m. Kør ad Rigsvej 660 til Eresfjord, derfra til Enkesdal og Mardalen hvor der er parkeringsplads.

Månafossen
MånafossenNorges 9. største fos og en af områdets største turistattraktioner (90 meter frit fald). Afmærket tursti. Brat opstigning fra parkeringspladsen, delvis trapper og kæder til at holde sig fast i. Turen tager 30 min. Ønsker man en længere tur, kan man gå videre fra Månafossen og op mod Mån og Månsøen.
 

Rjoandefossen (Ved Flåm)
Ligger på vejen opover med Flåmsbanen. Frit fald på 140 meter.

 

 

Skjervsfossen (GRANVIN)
Skjervet og Skjervsfossen ligger ved Fjordvejen, Rigsvej 13. Skjervsfossen består af to fosser i forlængelse af hinanden, totalt 150 m. høje.

 

Slettafossen (RAUMA)
Slettafossen. Vejen ved E 136. Elven Rauma går igennem et trangt fjeldparti, falder 30-40 meter og er vild og smuk. Skiltet afkørsel fra vejen. Rasteplads.

Storseterfossen (GENRANGER)
Foto: Terje Rakke. Steindalsfossen.Fossefald, hvor man kan gå ind under fossen. Kan kun ses til fods.
 

 

Steindalsfossen (KVAM)
foto: Per Eide. Steinsdalsfossen.Dette vandfald repræsenterede Norge på Expo 2000 i Hannover. Let tilgængelig 2 km. fra Norhenmsund mod Bergen, lige ved turistvej Hardanger Rigsvej 7. En af de mest kendte og fotograferede fosser i landet. En sti går bagom fossefaldet, og fossen kan beundres fra undersiden.

 

Tventafossen (ULLENSVANG)
TveitafossenDalen fra Kinsarvik op mod Hardangervidden er en af naturperlerne i Ullensvang, med fire imponerende fossefald på rad og række indenfor tre timers gang på gode stier passeres Tventafossen omtrent 4 km fra Kinsarvik centrum.

 

Tvindefossen.
Tvindefossen150 m fossefald ved Tvinde Camping 12 km fra Voss centrum


 

Vettisfossen- Årdal
Med et fritt fall på 275 meter, er Vettisfossen den høyeste fossen som er beskyttet i Norge. Du kan komme dit ved å gå opp gjennom den vakre Utadalen i Øvre Årdal.

 

Volefossen - Briksdalen
Volefossen
Ligger lige bag bygningerne inderst i dalen før opstigningen til bræen. Det sies at den kan melde om værforandringer. Den buldrer og brager når trykket oppe i atmosfæren skifter.

 

Vøringsfossen og Måbødalen
Norges mest kendte fos. Den totale faldhøjde er 182 m, 145 m med frit fald. En fantastisk udsigt ved "Fossetromma" ved Fossli Hotel. Sti fra turistvejen Hardanger Rigsvej 7 til foden af fossen (1 t tur/retur). Måbødalen slynger sig nedover fra højfjeldsplateauet til det blødere og mere grønne område af Hardanger og ender op i Øvre Enneredfjord, hvor natur - og kulturhistorisk oplevelsescenteret "Hardangervidda Natursenter Endfjord" er placeret. Her er mange fine rastepladser og mulighed for fotografering. I sommersæsonen tøffer "Trolltoget" på langs af dalen på en 20 min. tur.


 

 


Make this my home page

 


Copyright © 2003-2010 Fjordnorge -
www.fjordnorge.dk - All rights reserved - 
 Revised/Opdateret 29-03-2010 - Contact us

Vestlandet i Norge

Vis denne siden til familie og venner
Show this site to friends and family
Click here