Midnatssol

 

 Start/Home | Op/Return | Norsk | Dansk | English | Photos | Search | Site map | Latest updates | Links | Guestbook | Contact


   
Start/Home
Op/Return


Links
Hotel Alexandra
Hotel Loenfjord
Wadahl Hotel
Mitchi Norway
Den lille Lommebog

Thorning ByPortal
Maps
Møre & Romsdal
Sogn & Fjordane
Hordaland
Rogaland


Nordlys
Jættegryder

Hvad er midnatssol?
Jorden kredser som bekendt om solen - men det er jordakselens hældning i forhold til solen, som giver årstidernes skift.

Skitsen viser midnatssol på det nordlige polarområde, og mørketid på det sydlige.
Polarcirkelen opstår ved Jordens rotation som grænsen for midnatssolen og mørketiden.

 

Midnatssolen - eller retter sagt døgn solen skyldes ligesom årstiderne, jordakselens 23 graders hældning i forhold til solen, og det gør at solen indenfor Polarcirkelen en del af året skinner 24 timer i døgnet, hvor den kredser himmelen rundt, og om natten skinner henover jordakselens omdrejningspunkt Nordpolen / Sydpolen. Vi i de nordlige egner har "de lyse nætter, et skær af midnatssolen!"

Herved opstår Polarcirkelen som grænsen for det område omkring polerne, hvor solen om sommeren skinner henover polakselen om natten, mens solen vi vinterens mørketid tilsvarende ikke når op over polarcirkelen, selv ved middagstid, fordi man på grund af jordakslens hældning er i skyggesiden i forhold til solen. Se på skitsen hvordan. Lige omkring polarcirklen er der selvfølgelig forskel på om man står på et fjeld, eller i en dal, når solen er lige ved horisontlinjen.

   

Det er som bekendt jorden der roterer om sin aksel, Nord og sydpolen, men det ser man altså som at midnatssolen kredser horisonten rundt - og det er et fænomen som fascinerer mange og nogle rejser langt mod nord i Skandinavien, for måske bare at se regnvejr. Det bedste cancer er selvfølgelig i Grønland, for her kan man komme længst mod nord, og der er vejret mest stabilt.

Hvor lang tid der er midnatssol, afhænger af hvor langt nord for polarcirkelen man er. Jo nærmere polen (nord eller sydpolen), jo mere ens er solbanens højde over horisonten, og jo længere tid af året der midnatssol - og der samme er med vinterens mørketid. På selve polen, er der slet ikke almindelig dag og nat, fordi solen her kredser horisonten rundt uden synlig forskel, mens den langsomt i løbet af året stiger op fra horisonten eller daler under den. Der er der derfor et halvt år dag og et halvt år nat, med flere ugers tusmørke imellem.

På nord og sydpolen er det derfor ikke jordens rotation om sin pol der giver dag og nat en gang i døgnet, men jordens kredsen rundt om solen, og det tager et år at kredse rundt om solen. Indenfor Polarcirkelen opfører månen sig forunderlig nok på lignende måde, den er enten helt væk eller kredser horisonten rundt.

Tekst er siteret fra http://www.geocities.com/holsting.geo/midnsolx.html


 

 


Make this my home page

 


Copyright © 2003-2010 Fjordnorge -
www.fjordnorge.dk - All rights reserved - 
 Revised/Opdateret 29-03-2010 - Contact us

Vestlandet i Norge

Vis denne siden til familie og venner
Show this site to friends and family
Click here