Fjorde

 

 Start/Home | Op/Return | Norsk | English | Photos | Search | Site map | Latest updates | Links | Guestbook | Contact


   
Start/Home
Op/Return


Links
Hotel Alexandra
Hotel Loenfjord
Wadahl Hotel
Mitchi Norway
Den lille Lommebog

Thorning ByPortal
Maps
Møre & Romsdal
Sogn & Fjordane
Hordaland
Rogaland


Isbræ
Fjordhesten
Fuglereservat

FJORDER
Det findes utallige fjorde på Vestlandet. Her er nogen af de største og mest kendte.

Geirangerfjord (på listen over UNESCOs verdensarv)
Skagerflå og de Syv søstre.Geirangerfjorden, som er en sidefjord/arm til Storfjorden, ligger i området Møre og Romsdal. Få steder i Norge kan lokke med så dramatisk en natur. Den er vel den mest fotograferede fjord på Vestlandet. Atlesund ligger ved mundingen til Storefjord. På vejen indover fjorden får man øje på snedækkede toppe med lodrette fjeldsider som styrter ned i dybe grøn/blå fjorde, fosser (vandfald) som styrter ud over fjeldsiderne og frugtbare pletter ind i mellem, som små og store smaragder i det stengrå fjeldlandskab. Her ligger de "Syv søstre", "brudesløret" og "Frieren". I tillæg til den fantastiske natur, findes her også de berygtede Hyllegårdene, "Skagerflå", "Knivsflå" og "Blomberg", som ligger omkring 400 m o.h. Det er utroligt, at folk har kunnet bo på disse gårde.

På vejen nedover til Genranger fra Strynefjeldet, har man mulighed for at køre op på Dalsnibba (1500 m o.h). Derfra er der en enestående udsigt udover fjeldhenmen, Genrangerdalen og fjorden. Godt nede i dalen er Flydalsjuvet, et sted over Genranger, som er et fantastisk udkigspunkt. Fra Genranger og op over Ørnesvingene følges den "gyldne rute" som fører til Trollstigen.

Nordfjord
Foto: Olav J. Tveit. Indre NordfjordI Nordfjord finder man et kontrastfyldt landskab med hav, fjord, indsøer, bræer og fjeld. Regionen strækker sig fra Strynefjeldet i øst og ud langs Nordfjorden til det mægtige Stadhafet (atlanterhavet) i vest. Hvis man ønsker det, kan man vandre på den største isbræ i Europa, Jostedalsbreen, og samme dag vandre barfodet på en af de fine sandstrande ved kysten. Eller hvad med havfiskeri om formiddagen og en ridetur i flot fjordnatur om eftermiddagen. Samtidig er Nordfjord så meget mere end store naturoplevelser. Der bydes også på byer på historiske steder og nye og gamle kulturattraktioner. Lige meget hvor man befinder sig - ved bræ eller hav - man finder de små idyller som man senere altid vil længes tilbage til. Idyller man senere vil se igen, når man lukker øjnene – man må bare tilbage og se det igen.

En rejse gennem dette landskab viser mange af de mest fantastiske naturattraktioner i Norge. Naturen indbyder til aktiviteter og oplevelser som giver inspiration og harmoni til at udforske det bedste i egen indre natur. Bræerne og strandene ligger der som de har gjort i tusindvis af år.

Lustrafjord
LustrafjordenYderst i Lustrafjorden, der hvor den udspringer fra Sognefjorden, finder man en af de ældste og flotteste stavkirker i Norge. Urnes stavkirke går for at være landets ældste og står opført på UNESCO´s liste over ligger Borgund stavkirke fra ca. år 1150, som regnes som den bedst bevarede.
Se norske stavkirker

Fjærlandsfjord
FjærlandFjærlandsfjorden, en arm af Sognefjorden. Fjærland har 300 fastboende indbyggere. Allerede fra vikingetiden har der været bosat mennesker i Fjærland. Indbyggertallet har svinget meget op gennem årene. Omkring århundredskiftet var der stor udvandring til Amerika, på samme måde som i mange andre fjorde. Bøyabræen og Supphellebræen når helt ned til dalbunden i Fjærland. Bræerne er udløbere fra Jostedalsbræen. I Fjærland finder en også Norsk Bræmuseum. Bøyaøyri vådområde i Fjærland er beskyttet som naturreservat, særligt pga. fugletrækkene forår og efterår. 90 forskellige fuglearter er observeret, og omtrent 50 arter holder til i dette område.

Sognefjord
Sognefjorden er, foruden at være den længste fjord, også den dybeste i Norge. Det dybeste punkt er på omtrent 1300 m u.h. Desuden har de inderste fjordarme et utroligt godt klima, fordi man her finder en fin blanding af kyst- og indlandsklima. Det er faktisk så godt, at der kan dyrkes citrusfrugter i enkelte områder, og tidligere blev der til og med dyrket tobak her.

Sognefjorden er et naturfænomen man ikke kan komme udenom, når man besøger Sogn og Fjordene, for med alle sine afgrænsninger skærer den tværs igennem hele området. Bratte fjeldsider styrter ned i den 204 kilometer lange og 1296 meter dybe fjord, en svimlende oplevelse enten man ser det nedenfra og op eller omvendt. Mulighederne for at udforske fjordlandskabet er uendelige, men et godt alternativ er at hoppe om bord i et af skibene som tilbyder mini-cruise eller dagture, gerne med et indlagt stop på steder, som ikke er tilgængelig på andre måder end med båd.

For mange er dette det "ægte" Norge, og området er blevet kaldt "Norge i miniudgave". Landskabet er fuldt af kontraster mellem vejrbidte Nordsøklipper, frodige fjeldsider som styrter ned i den blå fjord, sneklædte fjeldtoppe, et levende kulturlandskab med frugt- og bærhaver, majestætiske vandfald, små og idylliske bysamfund, blå isbræer, moderne arkitektur og ærværdige gamle bygningsværker.

Aurlandsfjord
NærøyfjordenI en sydgående retning deler Sognefjorden sig i to: Aurlandsfjorden mod øst og Nærøyfjorden mod vest. Inderst inde i Aurlandsfjorden ligger Flåm, hvor man kan tage Flåmbanen, som er den mest stigende jernbane på normalspor i Verden. Stigningen er på 55/1000 på næsten 80% af turen. Det vil sige en stigning på en meter for hver 18 meter. Jernbanen er på 20 km. Tunnelen, hvor toget vender, går i en spiral ind og ud af fjeldet blandt lodrette fjeldvægge, og er beviset på den mest farefulde jernbanevej, der er lavet i Norges historie.
Flåmsbanen

Nærøyfjord (på listen over UNESCO`s verdensarv)
NærøyfjordenDen smukkeste og vildeste af sidearmene til Sognefjorden. Den ligger lige ved siden af Aurlandsfjorden. En fjord omkranset af enestående bratte, snedækket fjeld, vilde fossefald (vandfald) og levende kulturlandskab. Små gårde som klamrer sig fast til afsatserne. Fjorden er 17 km lang og på det smalleste sted er den 250 m bred.
Bådturen gennem Nærøyfjorden er en af de mest dramatiske fjordture i Europa.

Hardangerfjord
Den næststørste fjord i Norge som går 183 km ind i Hordaland området. Hardanger er et navn, som får nordmænd til at tænke på blomstring og frugt. Det behagelige, milde klima og de klare, lyse sommernætter giver ideelle vilkår for frugt og bær - og resten af den flotte natur.

Går man op i højden, kommer man til Hardangervidden, det største højfjeldsplatou i Nordeuropa. To af de største bræer i Norge med evig sne og is ligger i Hardanger. Fra bræ og højfjeld kaster vandfaldene sig ned mod dronningen af fjordene.
Sådan er Hardanger - et møde mellem koldt og varmt, mellem vildskab og idyl, mellem gammelt og nyt! Naturen er den største attraktion i Hardanger! De mest populære fosser i Norge er Vøringsfossen, Låtefossen og Stennsdalsfossen, Norges største nationalpark, Hardangervidden, bræerne Hardangerjøkulen og Folgefonna og selve dronningen blandt fjorderne er trækplaster.

Oppe midt i den storslåede natur finder man for eksempel: Trolltoget i Måbødalen, Kjeåsen fjeldgard, Guldfiskedammen i Øystese, Troljebanen i Skjeggedal og Munketrapperne på Lofthus.
Selve Hardangerfjorden kan man opleve fra sin bedste side på en større eller mindre fjordrejse - med båd, færge, yacht, sejlbåd eller gerne i en lille fiskerbåd.

Lysefjord
PreikestolenLysefjorden er en vældig lang fjord og er en fantastisk naturperle, som man bare må opleve. Størst udbytte vil man få, hvis man tager en tur med færge tværs over fjorden en fin forårs- eller sommerdag. Men uanset vejret, det er en kæmpe oplevelse bare at have været der! Den mest berømte naturperle i Ry-området er Prekestolen (Prædikestolen), der ligger 604 meter over havet. Man kan tage færgen ind til Lysefjorden og se Prekestolen nedenfra, eller man kan tage den lille spadseretur fra Prekestolhytta som tager ca. 1,5-2 timer at gå, og man vil da komme op til toppen af Prekestolen som vist på billederne. Stien op er delvis belagt med fine natursten og er markeret hele vejen op.

Hjørundfjorden
Hjørundfjorden skærer sig 35 km ind gennem fjeldmassivet Sunnmørsalpene. Højden på alperne stiger jo længere ind man kommer - fra Jønshornet (1419 m.o.h.) længst ude i fjorden - til Kviteggen (1717 m.o.h.). Fjeldrækkerne på begge sider af Hjørundfjorden er Sunnmørsalpenes kerneområde. Her finder du et mylder af tinder, bræer, sæterdale, fiskevand og elver på begge sider af en fjord som er lige fuld af salte historier som af saltvand. Selv om mange af turene i dette fjeldland kræver at man klatrer, er de fleste af ruterne udformet som fine dagsture for den jævne fjeldvandrer. Kun få af tinderne kræver egentligt klatreudstyr.

Hjørundfjorden er blandt Norges smukkeste fjorde. Norangsdalen mellem Øye og Hellesylt er helt sikkert den smalleste og en af de mest fascinerende dale i Norge. Se det gamle majestætiske Hotel Øye, som har haft dronninger og Hertuger på besøg. Det har også sine egne spøgelser. Tag også på stop ved Lygnstøylsøen, hvor man stadig kan se resterne efter den oversvømmede sæter på bunden. På alle måder oplever man et dramatisk fjeld, troldsk natur, spændende flora og varieret natur- og kulturlandskab.
 


 

 


Make this my home page

 


Copyright © 2003-2010 Fjordnorge -
www.fjordnorge.dk - All rights reserved - 
 Revised/Opdateret 29-03-2010 - Contact us

Vestlandet i Norge

Vis denne siden til familie og venner
Show this site to friends and family
Click here